Feilfri læring
Innen slagrehabilitering jobber man etter ulike prinsipper, deriblant feilfri læring. Feilfri læring er en overordnet læringsstrategi som kan brukes i forhold til pasienter med ulik grad og variasjon i utfall og problematikk. Det brukes spesielt i forhold til pasienter med nedsatt hukommelse, og/eller nedsatt evne til nylæring, samt
apraksi og perseverering. Prinsippene kan brukes i forhold til pasienter uten kognitive vansker også, da med tanke på optimalt/naturlig bevegelsesmønster og innarbeiding av dette.
Prinsippene er som følger:
- Læringen skal være strukturert, målrettet og systematisk.
- Man skal forhindre feil respons ved innlæring og sikre mestring.
- Man skal gi pasienten riktig svar/respons på oppgaven som en del av innlæringen.
- Man lar ikke pasienten gjette, man gir det korrekte svaret/responsen i forhold til oppgaven.
- Repetisjon av samme materialet gjøres på lik måte.
- Det er viktig med gradvis innføring av variasjon og nedtrapping av hjelpebetingelser.
Eksempel:
I stell hvor pasienten har problemer med å gjennomføre aktivitet, gjenkjenne objekter og lignende, kan feilfri læring brukes ved å vise pasienten objektet, fortelle hva det er og vise hvordan det brukes. «I hånda di har du en kam. Den bruker du til å gre håret ditt. Slik bruker du den…» (viser eller guider korrekt bruk).
Det er viktig at alle involverte gjør ting likt for å forsterke innlæring.
Læring er en aktiv prosess. En person lærer i større grad nye ferdigheter dersom vedkommende selv er med på å utvikle mål. Fagutøveren må finne hvilke aktiviteter som er betydningsfulle for den enkelte. Selvbestemmelse fremmer motivasjon og aktiv deltakelse i alle faser av rehabiliteringsprosessen.
