Forflytning til stol
- Led oppmerksomheten over mot affisert side verbalt, samtidig som du fysisk leder hodet til pasienten over midtlinja.
- Sørg for blikkontakt. Mister du blikkontakten, må den gjenhentes før du fortsetter å lede over mot affisert side.
- Fatle benyttes i forflytning. Be pasienten holde rundt affiserte arm med frisk side.
- Gi kort og tydelig informasjon om hva som skal skje. Avklar hvem som gjør hva i forkant av forflytningen.
- Hjelper 1 tar ansvar for overkroppen og initierer forflytningen. Regulerer senga slik at den blir flat og mer stabil å sitte på etter pasienten har kommet opp til sittende.
- Hjelper 2 tar ansvar for å føre beina utenfor sengekanten under forflytningen, og setter seg på frisk side som referansepunkt med skulder-til-skulder-kontakt i det pasienten kommer opp i sittende.
- Hjelper 3 bistår med overkroppen og setter seg bak i det pasienten har kommet opp til sittende.
- I sittende er det hensiktsmessig å gjøre noen øvelser for å dempe skyvet, samt øke oppmerksomheten for affiserte side, før man går videre til forflytning. Se egne filmer om oppmerksomhetstrening og øvelser i sittende.
- Senga heves noe og sklibrett plasseres mot rullestol, dette for å jobbe med tyngdekraften. Sørg for at pasienten har bakkekontakt.
- Pasienten skal ved skyveadferd forflyttes over frisk side.
- Frisk hånd guides mot rullestolen og får kjenne på underlaget, som en forberedelse på forflytningen.
- Pasienten legger affiserte arm bak på hjelper 2’s rygg. Hjelper 2 gir støtte til overkropp og frisk bein (for å motvirke skyvet).
- Hjelper 3 skyver baken til pasienten over sklibrettet. Hjelper 1 ivaretar paretisk bein og gir støtte til fot og kne. Pasienten ser i forflytningsretningen.
- Forflytningen går over flere små etapper for smidig overgang og for å trygge pasienten. Hvis forflytningen går for fort kan dette skape utrygghet og øke skyvet.
- Når pasienten er kommet over i stol, tas sklibrettet vekk, armlenet og fotbrettene plasseres. Affiserte bein plasseres først på fotbrettet.
- Sittestilling justeres og pasienten leires ved behov. Se leiring i stol >>> .